Veulens 2004

Nog even dit: Onze veulens worden pas met 9 ŕ 10 maanden gespeend (van hun moeders gescheiden) We hebben daar goede ervaringen mee. Ook wij hebben ze vroeger met 6 maanden gespeend, maar dat gaf altijd problemen. Toen we eens langer wachtten en de veulens pas na 10 maanden van hun moeder scheidden, gaf dat geen tot weinig problemen. Dit benadert ook de vrije natuur.Wij doen niet anders meer!

Dáleiđsla frá Foxan

Op de morgen van 28 mei kwam Joice binnen rennen: hé Steinka heeft een veulen hč? Ik was verbaasd, ik had nog niets gezien. Toen ik de avond ervoor nog even controleerde waren er geen voortekenen dat er een veulen aankwam. Ook Ilse had om 4 uur 's nachts nog gekeken zonder het gevoel te hebben dat er een veulen aankwam. Toen we gingen kijken, bleek het veulen al te staan en was de nageboorte er uit. Het veulen is waarschijnlijk rond 8 uur geboren. Het is een vosmerrie. Zo te zien wordt het een schimmel. We hebben het Dáleiđsla genoemd, dat betekent hypnose. Enerzijds omdat het zo'n mooi veulen is en omdat ze je strak aan kan kijken, maar ook omdat ik de avond ervoor met Fokke naar een hypnoseshow geweest zijn, waar we erg veel lol gehad hebben.

Viđauka frá Foxan

's Middags, 31 mei, kwam Ilse aanrennen: Mánadis had een veulen! In de stal had ze, terwijl ze echt heel even alleen was, snel een veulen gekregen. Toen ik in de stal aankwam, lag het veulen nog en hing de nageboorte nog aan de moeder. Het was zwart en toen we controleerden, bleek het ook een merrie te zijn! We hebben gefilmd terwijl het veulen pogingen deed om op de staan. De nageboorte kwam er gelukkig zonder probleem uit en het veulen had ook al snel de bron gevonden. We hebben ze toen met rust gelaten. Fokke heeft uiteindelijk de naam gekozen: Viđauka. Het betekent toevoeging, aanvulling, supplement. Omdat we Mánadis gekregen hadden in ruil voor training en zij de aanvulling was van die overeenkomst. Bovendien is het een heel mooie aanvulling voor onze kudde.

Óţekkt frá Foxan

Om kwart voor elf 's avonds, donderdag 10 juni, werd er op het raam geklopt: Afleiđing stond op het punt een veulen te krijgen. Ilse liep er net voorbij toen ze zag dat er onder Afleiđing 's staart een witte bel hing. Toen ik kwam lag er een pootje uit, de andere zat nog verstopt. Die er een beetje uitgetrokken en moeder en veulen geholpen. Het duurde niet lang of het veulen was eruit. Het was donkerbruin en bij controle onder de staart bleek ook dit een merrie te zijn! Óţekkt is de kleindochter van Snćvar: zijn zoon Stígur, inmiddels geruind, was vorig jaar ontsnapt en had dus blijkbaar meer gedaan dan wij dachten! Óţekkt lijkt sprekend op hem. De naam is dan ook niet alleen voor de dochter zelf maar ook voor haar moeder toepasselijk: Óţekkt betekent nl. stout, ondeugend.

Norn Hermione frá Foxan

We zaten met zijn drieën in de bioscoop, Fokke, Ilse en ik, te kijken naar Harry Potter 3, toen Fokke's mobieltje afging: de stagiaire! Omdat ze ook op onze kinderen paste de telefoon opgenomen: toen bleek dus dat het laatste veulen, die van Gletta, net geboren was! En Emma, de stagiaire, had alles gezien en geholpen. Het was net na middernacht, dus ze was op 13 juni geboren. De film was bijna afgelopen, daarna snel naar huis. Het bleek alweer een merrie te zijn: 100% merries dit jaar! We hebben haar Norn genoemd wat heks betekent. Hermione is de Engels naam van Hermelien en die rol wordt gespeeld door Emma. En zo komen we weer uit bij de stagiaire, die zo ook vernoemd is. Norn, uitspraak Nordn, is een donkere vos die schimmel wordt.

Steinka en Mánadis zijn hier nog in blijde verwachting.  Foto gemaakt in april door Ilse Pater.

Als je goed kijkt, de foto is helaas wat donker, kan je zien dat Dáleiđsla al goed kan tölten.

Z O M E R  2  0 0 5   ( V A N A F   M E I )

Dan verwachten we 9 veulens van 4 hengsten. We zijn zeer benieuwd hoe deze hengsten vererven. En we zijn ook zeer benieuwd naar de kleuren! Want we verwachten verschillende bonte veulens, een valk, een paar donkere en een paar verrassingen. U bent van harte welkom om te komen kijken. We houden u op de hoogte.